contengan jalanan by hlovate

Monday, June 19, 2017

Peace be upon you, my readers.


How's your Ramadhan? Yay or Nay? Hope you're having a great Ramadhan ever.  Peace.
So,  sempena dengan bulan Ramadhan ni,  why not buat satu review novel yang kena dengan bulan yang mulia ni,  ye dok? Mana tau ada yang tertarik bila baca review sampai terus nak cari novel ni dekat mana mana kedai sekali pun. CJ (shortcut for Contengan Jalanan) one of my favorite books from the mysterious author, Hlovate, cliche. And I can still hear the sound of firecracker around my house. Well done boys. Happy reading and happy selalu (sakit gigi ๐Ÿ˜ข)


Title : Contengan Jalanan
Author : Hlovate
Pages : 557
Price : RM 21.00
Publisher : Jemari Seni Publishing

Synopsis

I - Fend
Namanya Affendy. 'Fend; jika dipendekkan untuk panggilan. Umur - baru hampir masuk usia mengundi. Bergelar pelajar fotografi yang dunianya hanya berpaksikan lensa dan warna. Dan muzik! Dia gitaris merangkap vokalis Creepy Hues. Definisi hidupnya mudah.  Selagi ada warna dan irama, itu namanya bahagia. Hinggalah dia bertemu dengan Amalia. Sepotong ayat daripada gadis itu membuatkan erti hidup yang difahaminya selama ini hilang makna. Kisah ini adalah contengan pengalaman Fend sepanjang dia cuba menyusun semula kamus hidup. Contengan kisah perjalanannya di celah-celah sedapnya kota Kuala Lumpur. Contengan kisah perjalanannya dari Kuala Lumpur ke Kuala Perlis.  Contengan kisah perjalanannya melangkah benua dari Malaysia ke Australia. Kerana mahu mencari erti. Kerana mahu mencari 'Affendy'.
Contengan pengalaman Fend yang mahu mencari erti, mencari 'Affendy'
II - K²
Namanya Ku Kamaruzaman. Dipendekkan menjadi K² untuk teman-teman. Dia teman Fend.  Pelajar Creative Studies. Drummer untuk Creepy Hues. Paksi hidupnya hanya satu; seni. Perkara lain boleh ditolak tepi.  Hidup itu mudah,  tidak perlu mencari susah. Namun, erti itu mula berubah arah selepas kematian sorang teman. Tambah dikusutkan dengan perubahan Fend yang seolah-olah tersampuk badi krisis pertengah usia. Kembaranya ke Australia untuk menemani Fend dirasakan hanya sebuah percutian. Kembaranya ke Tanah Seberang di negara jiran yang membuka pintu hati dan mata untuk melihat dunia dari sudut berbeza.
Perjalanan sorang K² melihat dunia dari sudut berbeza.

My Thoughts

CJ, the sixth novel from Hlovate which is follows about Fend and K², two best friend who were on their quest to find the meaning of life and this book have two parts, the first one about Fend and the second one is about K² ( pronounced as K Square). Both of them, immersed in musics and have a rock band named Creepy Hues.  Fend as vocalis and guitaris while K² as a drummer.

Fend's life started to change when he met Lia,  a muslimah girl at X- Games event and met again and again at bus station when Lia waiting for the bus to Butterworth, Penang and Fend, Kuala Perlis for his cousin wedding. Lia gave Fend a CD which is change Fend's life upside down and that  bought Fend and Chad, Fend's cousin backpacking to Sydney and celebrate Ramadhan in Sydney, met with a Malaysian student, Akmal and together,  they're struggling to find the true path in Islam, how Hlovate emphasize in his/her books about Malaysian mentality about Ramadhan eventually open my eyes.

Purification by all the means and senses of the world.

 I have to admit,  I'd never travelling like Fend and Chad to find the true path in our one and only religion,  Islam and that makes me feel awful inside. Let's me tell about Chad. Chad's one of Fend close cousins who is Master student in Toronto, Canada. For me,  he's a good cousin. How I can define he as a good cousin?

A good cousin or friends or siblings will guide us to the right things. How Chad keep company with Fend and persuaded Fend to travel with him in Sydney, and how he's keep tolerant with Fend,  the manja ones. I'm pretty sure all of you or maybe some of you might have a cousin like Chad who is handsome, sweet talker and sweet smile, high education, and cool af. The favourite and fabulous cousin in family  :3. I like how Hlovate develope this story from music and students who loves guitar, art to the religious person but still the humble and funny ones. I knows the feeling when a person who you loves gone and how it affects my life,  horrible. But I'm trying.

Chad's death not the only reason for the Fend to be Affendy, that what K² thinking about. There's more than that and that's makes he think a lot. Then Fend engaged K² with him to the Sydney, as the samethings he's did with Chad, hoping K² will feel what he felt before. But K² only take it as a vacation. Only. In Sydney,  K² can't get what Fend trying to show to him,  until he's travel alone in Jakarta accompany with Fend's sketch book  and alhamdulillah, Allah blessed him by makes K² meets with Indra, a Christian guy whose keep talking about Islam then K² felt be grateful because he's already know what makes Fend to change himself from Fend to Affendy. Then he's going back to Malaysia and thanks Fend for everything and change his rules about life. Fend is also grateful because K² change to be a better Muslim. Me too.

Contengan Jalanan Quotes 

The man that decided to change on the 12th hours died at the 11th.

Everybody knows that death is inevitable coming, but it never fails to catch everybody by surprise every time one is going. 

Talking is nothing.  Doing is something. 

Ikhlas tu bukan kita yang ukur, tu biar Allah yang tentukan. Jangan sampai kita tinggalkan amal ibadat sebab tak nak riak dengan manusia,  kerana itulah tanda riak kita dengan Allah sebenarnya. 

Orang yang hati kering dan hati batu pun masih ada harapan untuk cari rahmat Tuhan sebenarnya. 

Ada beza antara jumpa benda yang kita nak cari dan cari benda yang kita nak jumpa.

For me,  CJ totally worth to buy and read. Hlovate taught us to be a better person dengan ikut acuan agama kita, Islam. And based on buku ni,  belajar la jugak bahasa Perak sikit sikit. Huhu.
So I gives 5/5 for this book. And thanks Hlovate for your great masterpiece. Ever.

Change to be a better Muslim before too late. 

8 comments

  1. Nak kena cari nie. Migha suka buku aA + bB

    ReplyDelete
  2. Ini novel dah lama or baru je ada di pasaran Erni? Siqah pernah baca satu je kot rasanya novel Hlovate. Best! Nak baca novel dia yang lain tapi tak jumpa dah kat kedai buku. Huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah lama, 2011 lagi huhu kalau takde kat kedai buku nak tak nak kena beli online la

      Delete
  3. Replies
    1. Best, kena beli and baca ๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘

      Delete
  4. Best jugak.
    Nanti saya cari.

    Selamat hai raya dan jangan lupa main meriam buluh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya recommend beli online je sebab sekarang susah nak jumpa kat kedai buku hehe.

      Selamat hari raya too haha tak minat la meriam meriam ni kang masuk hospital kang, buat naya je haha

      Delete

Thanks for dropping by to read, much better if you guys leave your comment with your latest blog post link ๐Ÿ˜‰

Update on Instagram

© Erni Hasmiza . Design by Fearne.